COACHING VAN DOOREN
ONDERSTEUNING BIJ STRESS EN BURN-OUT 

2024-02-29

Een compliment laat je stralen! (februari 2023)

tekening blog.jpgHet ontvangen, maar ook het geven van een compliment is goed voor je mentale gezondheid.
Wanneer je een compliment krijgt dat oprecht is, groeit je zelfvertrouwen en wordt de band met de ander sterker. Je hersenen maken dopamine aan. Je voelt je gelukkiger.

Een compliment als “wat heb je een leuke trui aan” is zeker een leuke binnenkomer, maar een compliment als “jij bent heel zorgvuldig” is meer inhoudelijk en specifiek voor die persoon. Het gaat dan ook vaak over wat diegene belangrijk vindt, en door dit te benoemen in een compliment voelt diegene zich door jou gezien in zijn goede kwaliteiten.
Het geven van een compliment heeft ook een positieve mentale uitwerking. Je doet actief iets aardigs voor een ander en dat doet je goed. In jouw hersenen komt meer van het knuffelhormoon oxytocine en het gelukshormoon serotonine vrij.

En dan dat ontvangen…. vooral vrouwen zijn vaak goed getraind in het afweren van zo’n prachtig compliment door te zeggen; “nee dat is een oude trui” of  “ik ben soms ook heel slordig hoor…”. Vaak gaat de ander het dan nogmaals herhalen en je overtuigen. Onnodig al die bescheidenheid en dat afzwakken van het compliment en indirect vraag je de ander om extra moeite te doen om je te overtuigen.
Dus krijg je een compliment, laat het op je inwerken en geniet van de boost voor je zelfvertrouwen! En geef zelf ook eens wat vaker een compliment. Dat doet jou en de ander goed!

#1maart #nationalecomplimentendag #compliment  #coachingvandooren #stressrelief #burnout #zelfvertrouwen #boost #mentalegezondheid #stressmanagement

Bron; Volker, B., Hobbelt, M., & Poortvliet, H. (2019). Waarom complimenten goed zijn voor je gezondheid. Tijdschrift Voor Positieve Psychologie.

Marieke van Dooren - 13:04:00 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.