COACHING VAN DOOREN
ONDERSTEUNING BIJ STRESS EN BURN-OUT 

2024-02-29

Gewoonte (november 2023)

fiets blog.jpgGewoonte; Ge-woon-te  Het feit dat je geneigd bent iets steeds op dezelfde, vertrouwde manier te doen ( Van Dale).

Ook al is deze manier niet meer goed voor je. Het gaat bijna automatisch. Je hebt het immers altijd zo gedaan. Leren om denken en doen te veranderen vraagt bewustwording, oefening en tijd. Zo simpel is het. Je kunt iets al weten maar het nog niet doen. Of niet weten hoe. En vervallen in hetzelfde gedrag als anders.  Gewoontes zijn ge-woon. Die voelen vertrouwd ook als ze niet goed zijn voor je. Het doorbreken daarvan voelt onwennig, soms zelfs als een risico.

Zo zag je als klein kind waarschijnlijk heel veel andere mensen fietsen. Het zien fietsen wilde niet zeggen dat je zelf meteen zonder vallen kon fietsen. Toen jij er aan toe was om te leren fietsen, was een helpende hand en de aanmoediging van jouw ouders of jouw grote broer, misschien hard nodig om op jouw fiets te kunnen blijven zitten. En misschien ben je toen heel vaak gevallen of de struiken in gefietst omdat je niet wist hoe je moest remmen maar is het je gelukt! Door oefening, volhouden en tijd.

Nu als volwassene weet je misschien best dat sommige dingen anders zouden kunnen. En dat het voor jou persoonlijk goed zou zijn als dit echt zou veranderen. Maar heb je iemand nodig die “jouw fiets aanduwt” je inzichten, begrip en aanmoediging geeft zodat je kan doorzetten. Ondersteuning in zo’n proces is cruciaal om ander gedrag eigen te maken. Zodat ander gedrag dat beter past uiteindelijk gewoon gedrag wordt.

Mijn coachees  geven bij de evaluaties aan dat zij zich vaak na het eerste gesprek al ondersteund voelen door de aandacht en bezinning die coaching hen biedt. Zij kregen hierdoor inzicht in hun situatie en durfden door motivatie en aanmoediging door te zetten om stappen te zetten die nodig waren om te groeien of te herstellen.
Wil je meer weten over wat coaching voor jou kan betekenen? Je kan altijd vrijblijvend contact opnemen voor kennismakingsgesprek!

#coaching # stress #burnout #coachingvandooren #gewoontes #gedrag

Marieke van Dooren - 12:53:10 | Een opmerking toevoegen